Nyheter
-
Den högre utbildningens roll i demokrati och hållbarhet 16/5
Välkommen till en dag med spännande presentationer och workshops! Lärare, studenter, forskare och akademiska utvecklare bjuds in till en dag med spännande presentationer och workshops.
-
Workshop inför vetenskapsfestivalen SciFest
Har du idéer till vetenskapsfestivalen SciFest men är osäker på hur du ska implementera idéerna? Är du intresserad av populärvetenskap och att kommunicera forskning till barn och unga?
-
Workshop: Tips om tekniker i hybrida möten 5/4
Vi går igenom hur man kan använda Zoom vid hybrida möten. Både när du deltar via Zoom och när du är i det fysiska mötesrummet. Workshopen är den 5 april kl. 14.00-16.00 på Blåsenhus, i Laborativa lärosalen.
-
Nominera till innovationspriset Hjärnäpplet
Ta chansen att nominera en kollega som bidragit till att omsätta värdefulla kunskaper till innovation och hållbar nytta. Nominera senast den 13 april 2022.
-
Så minskas risken för AI-fusk
Hur ska man förhindra att studenter använder sig av AI vid examination? Mats Cullhed och Sonja Bjelobaba spår att den tekniska utvecklingen kommer ställa nya krav på examinationerna men att den på sikt kan göra utbildningen bättre.
-
Sökes: Fyra experter med högskolepedagogisk kompetens till det högskolepedagogiska lyftet
Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) söker personer med stark förankring i högskolepedagogisk verksamhet både utifrån ett praktiskt och forskningsbaserat perspektiv att ingå i en nationell redaktion som ska stödja SUHF:s expertgrupp bl.a. med att bedöma ansökningar till UHRs utlysning inom det högskolepedagogiska lyftet. Uppdraget omfattar ca 40h till 60h och alla möten kommer att ske online. Sista dag för ansökan är 13 april.
-
Som man frågar får man svar - frågeområden och frågeformulering i kursvärderingar 23/5
Hur får vi kursvärderingar att bidra till kursutveckling? Vilka frågor är viktiga att ställa? Hur formuleras bra, åtgärdsrelevanta kursvärderingsfrågor? Sista anmälningsdag är 15 maj.
-
Sök bidrag från stiftelsen InDevelops u-landsfond
Nu finns flera bidrag att söka från stiftelsen InDevelops u-landsfond. Fondens ändamål är att stödja sådan forskning eller annat kvalificerat utvecklingsarbete som främjar långsiktig kunskapsuppbyggnad vid Uppsala universitet rörande hälso- och sjukvård i utvecklingsländerna.
-
Dags att utse Årets Uppsalastudent 2023
Känner du en student som utmärkt sig lite extra? Idag öppnar nomineringen till stipendiet Årets Uppsalastudent.
-
Ansökan till Gullstrandtjänster – även förlängd Gullstrand
För att skapa möjligheter för tid till forskning för kliniska forskare anställda inom alla vårdprofessioner i Region Uppsala har Universitetssjukvårdsnämnden (USN) beslutat att utlysa Gullstrandtjänster. Tjänsterna är bidrag till anställning för kliniska forskare i Region Uppsala. Ansökningstiden är 17 mars–28 april 2023.
-
Säkerhetsbrister i Outlook – uppdatera din dator direkt!
En ovanligt stor säkerhetsbrist relaterad till e-posthantering har upptäckts, specifikt i programmet Outlook. Universitetet har arbetat för att snabbt åtgärda problemet men alla anställda behöver se till att uppdatera sin egen dator.
-
Märta Nasvelldagen 14/4 - årets tema är ”Ätstörningar, dagens och morgondagens vård”
Föreläsningar med fokus på psykiatrins utmaningar, att förstå, förebygga och behandla psykisk sjukdom samt med möjlighet till frågor och diskussion.
-
Medarbetarportalen stängs tillfälligt för underhåll lördag 18 mars
Lagringen som används av medarbetarportalen behöver uppgraderas.
-
Utlysning interna sabbaticals inom AI4Research 2024
AI4Research erbjuder forskare medel för en sabbatsperiod och vistelse på minst halvtid under en maximal tid om ett år i aktuell forskningsmiljö. Sista ansökningsdag är 14 april 2023.
-
Doktorandkurs: Advanced Cancer Biology (3 hp)
5-dagarskursen för doktorander, Advanced Cancer Biology (3 hp), kommer att äga rum under perioden 29 maj till 2 juni 2023.
-
Kurser – internutbildning
Höstens kurser (internutbildning) med arrangör Enheten för universitetspedagogik är nu öppna för anmälan. Anmälan görs i Medarbetarportalen.
-
Uppsala MedTech Science and Innovation Center är värd för en endagskonferens 26/4
Denna konferens syftar till att sammanföra personer som arbetar inom medicinteknikområdet här i Uppsala, informera om olika pågående arbeten och starta nya samarbeten mellan Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet. Temat för årets konferens är "MedTech inom distribuerad hälso- och sjukvård", som fokuserar på att föra MedTech och hälso- och sjukvård närmare patienten.
-
Tryckningsbidrag 2023
Sök bidrag för tryckning av forskningspublikationer från AUU:s serier respektive Vilhelm Ekmans universitetsfond. Ansök senast 3 april.
-
Utlysning av medel för medicinsk forskning ur Anna Cederbergs stiftelse 2023
Härmed ledigkungörs flera bidrag ur Anna Cederbergs stiftelse. Utlysningen vänder sig till vetenskapligt aktiva personer vid den medicinska fakulteten vid Uppsala universitet och ska avse resor eller vistelse utomlands i vetenskapligt syfte. Ansökan görs senast den 7 april 2023.
-
Utlysning av medel ur P. O. Zetterlings stiftelse
Härmed ledigkungörs forskningsmedel ur P. O. Zetterlings stiftelse. Stiftelsens ändamål är att främja den medicinska vetenskapen. Utdelning sker i form av flera anslag. Ansök senast 9 april.
-
Workshop: Writing Competitive Marie Skłodowska-Curie Action Postdoctoral Fellowship (MSCA PF) Grant Proposals
The workshop is open for applicants and their supervisors from all disciplines who will apply with Uppsala universitet. MSCA postdoctoral fellowship is a great opportunity to give your career a boost by working abroad, achieve new competences and strengthen your network.
-
NorDoc Sommarskola 2023: Antibiotics according to a new generation: 16–18 augusti
Den accelererande antibiotikaresistensen är ett akut hot med globala dimensioner. År 2019 beräknas 1,3 miljoner människor ha dött till följd av infektioner orsakade av resistenta bakterier. Ändå har ingen ny antibiotikaklass nått vården på nästan fyrtio år. Idag har vi nått punkten där enbart nya läkemedel inte längre är tillräckliga och problematiken så komplex att samarbete är absolut nödvändigt.
-
Utlysning: Viking Olov Björks stipendium i tillämpad biomaterialforskning
Viking Olov Björks stipendium stödjer forskning i skärningspunkten mellan medicinteknik och dess kliniska tillämpningar. Detta omfattar forskning och utveckling inom områden som vävnadsteknik, nanoteknik eller biomaterialforskning. Ansök senast 30 september.
-
Seminarium och workshop om tvärvetenskaplig utbildning 21/4
Avdelningen för kvalitetsutveckling inbjuder lärare, utbildningsansvariga, studenter och andra intresserade till en dag om tvärvetenskaplig utbildning. I programmet ryms inspiration från Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet (NTNU), som har utvecklat en universitetsövergripande pedagogisk modell för studenters samarbete i tvärvetenskapliga team, samt från lärare från olika delar av Uppsala universitet.
-
Förslag till hedersdoktorer
Ledamöterna i kollegierna inom vetenskapsområdet för medicin och farmaci ges härmed möjlighet att lämna förslag till hedersdoktorer vid vinterpromotionen i januari 2024. Observera att enligt rektors beslut kommer hedersdoktorer att promoveras endast vid vinterpromotionen.
-
Utlysning av industridoktorand 2023
Stiftelsen för strategisk forskning har lyst ut ansökan för industridoktorander inom naturvetenskap, teknik och medicin. Sista ansökan 23 maj 2023.
-
Konferens i universitetspedagogisk utveckling 2023
Uppsala universitets Pedagogiska Konferens kommer att anordnas torsdag den 19 oktober på Campus Blåsenhus. Både studenter och lärare, eller studenter och lärare i samarbete är välkomna att delta och skicka in bidrag till konferensen.
-
En medarbetarpolicy för alla medarbetare
Uppsala universitets medarbetarpolicy är beslutad av rektor. Nu hoppas man att innehållet i policyn ska uppmuntra till diskussioner bland medarbetare inom hela universitetet, på institutioner, avdelningar och motsvarande.
-
Ny biobankslag
Ny lagstiftning som träder i kraft 1 juli. Det är viktigt att alla som forskar på biobanksprover sätter sig in i vad som kommer att gälla.
-
Lansering av Leadership for Transformative Change
Uppsala universitet har, i konkurrens med sju andra lärosäten, fått i uppdrag att genomföra ett nytt globalt ledarskapsprogram inom hållbar utveckling; Leadership for Transformative Change. Under en period på tre år, 2023 - 2025, kommer 60 ledare att erbjudas att delta i programmet. Ansökan är öppen från 15 februari 2023.
-
Utlysning av medel för Matariki Fellows
Syftet med Matariki Fellows är att utöka antalet forskningskontakter och stärka internationella samarbeten. Sista ansökan den 28 april 2023.
-
Utlysning för samarbetsprojekt med Durham
För fjärde året i rad utlyser Uppsala universitet och Durham University medel för att främja och stötta gemensamma samarbetsprojekt i utlysningen Uppsala-Durham Strategic Development Fund Call 2023. Ansökan senast den 3 maj 2023.
-
Nya öppettider för drop-in på IT Rudbeck Akademiska
På grund av lägre bemanning minskas öppettiderna för drop-in på IT.
-
Information från enheten för universitetspedagogik
Läs nedan om höstens kurser (internutbildning), konferens i universitetspedagogisk utveckling, konsultativt stöd och online seminarier som enheten för universitetspedagogik erbjuder.
-
Uppsatstävling för studenter, doktorander och postdoktorer
Varje år bjuder Lasker Foundation in studenter, doktorander och postdoktorer i medicin och farmaci från hela världen till en uppsatstävling. Vinnarna får upp till 5 000 dollar. Tävlingen startar den 8 februari och deltagarna har till den 31 mars på sig att lämna in sina uppsatser.
-
Utlysning: Filéns stipendier
Institutionerna ges härmed tillfälle att inkomma med förslag till innehavare av två Filéns stipendier med årsbelopp 100 000 kr vardera.
-
Utlysning av stipendiet Fulbright Swedish Graduate Student Program
Grants are available for graduate study at universities in the United States for master’s, doctoral or non-degree programs for the 2024-25 academic year. Grantees will receive cash awards of up to SEK 100,000 from the Fulbright Commission and will be eligible for additional financial aid from U.S. universities.
-
Så påverkar vår livsstil sjukdomar
Antal frakturer totalt sett är fler i Sverige än i många andra länder, men varför bryter just svenskar höftleden mest i världen? Liisa Byberg, som är professor i medicinsk epidemiologi, forskar inom epidemiologi, – läran om sjukdomars utbredning inom vår befolkning.
Forskning visar att det aldrig är försent att börja träna, säger Liisa Byberg professor i medicinsk
epidemiologi. Foto/bild: Mikael Wallerstedt -
Fyra nya postdoktortjänster inom EpiHealths Uppsalanod - varav tre inom kirurgiska vetenskaper
Styrgruppen för EpiHealth beslutade i november 2022 om fyra anslag för postdoktjänster under två år. Läs om de Uppsalaforskare som får anslag och vilken forskning de planerar att bedriva.
Shafqat Ahmad, Miklos Lipcsey, Eva Kosek och Emerald Heiland får anslag från EpiHealth under två år. -
Individuell coaching, ledarprogram, kurser, seminarier och workshops riktade till universitetets forskare, lärare, ledare och doktorander
Enheten för Karriär & Ledning i akademin erbjuder individuell coaching, ledarprogram, kurser, seminarier och workshops riktade till universitetets forskare, lärare och ledare. Välkommen att anmäla dig till våra kommande aktiviteter. Delar av vårt utbud riktar sig till doktorander, se mer information under rubriken ”För doktorander”.
-
Informationssäkerhetsutbildningar
I en värld där vi ständigt blir påminda om olika former av hot som riktar sig mot vår information blir informationssäkerhet till något för var och en att förhålla sig till, både professionellt och privat. Även detta år erbjuder vi ett antal tillfällen med vår introduktionskurs, varav två under vårterminen. Precis som förra året erbjuder vi även ett kurstillfälle på engelska samt en workshop med introduktion i momentet informationsklassificering.
-
Virtuella möten för doktorander efter covid-pandemin
Det krävs fysisk närvaro för presentation vid internationell konferens - med undantag för den perioden under COVID-19 pandemin - då mötes- och reserestriktioner förelåg. Pandemin definieras i detta avseende som den period som löpte från rektors beslut 2020-03-18 (UFV 2020/656) att övergå till undervisning och examination på distans, till motsvarande beslut att avveckla skyddsåtgärder den 2021-09-30.
-
Handledarinformationsdag 23/5
Alla handledare är välkomna att komma till handledarens informationsdag för att fräscha upp sina kunskaper! Dagen är obligatorisk för huvudhandledare vid avhandlingsarbeten inom medicinsk och farmaceutisk vetenskap. Den rekommenderas starkt även för biträdande handledare.
-
Körsång som friskvård
Universitetskören Friskör startades under andra halvan av 00-talet och är öppen för alla anställda inom Uppsala universitet.
-
Webbinarier om hur du kan ha nytta av ENLIGHT
Våren 2023 bjuder Europauniversitetet ENLIGHT in till webbinarier om verksamheten och dess möjligheter för lärare, forskare och personal. Vi ställde några frågor om webbinarierna till Jonathan Schalk, koordinator för ENLIGHT vid universitetsförvaltningen.
-
Nationell konferens för kliniska studier 4-5 maj i Göteborg
Konferensen är en mötesplats för dig som vill medverka till att stärka förutsättningarna för kliniska studier i svensk hälso- och sjukvård. Under två dagar ges näringsliv, hälso- och sjukvård, akademi och patientföreträdare tillfälle att träffas för idé- och kunskapsutbyte och nätverkande.
-
Tillbringa tid för skriv- och/eller tankearbete i Ingmar Bergmans efterlämnade fastigheter på Fårö under 2023
Uppsala universitet har sedan flera år ett samarbetsavtal med Stiftelsen Bergmangårdarna. Avtalet ger bland annat forskare från universitetet möjlighet att bo och arbeta upp till en vecka i Ingmar Bergmans efterlämnade fastigheter på Fårö.
-
PRåMs program våren 2023
Det övergripande syftet med det Pedagogiska rådet vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci (PRåM) är att vara en framtidsfokuserad, ämnesdidaktisk nod och en drivande kraft bakom områdets pedagogiska utveckling.
-
Två lovande medicinforskare får SSMF Starting Grant 2022
Under hösten tilldelades Mariangela Pellegrini, specialistläkare vid institutionen för kirurgiska vetenskaper, och Johan Virhammar, specialistläkare vid institutionen för medicinska vetenskaper, varsitt Starting Grant på halvtid från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning (SSMF). SSMF Starting Grant är ett etableringsstöd för yngre forskare inom medicin.
-
Ny föreläsningsserie om precisionsmedicin för personal inom hälso- och sjukvården
Uppsala universitet och Karolinska Institutet lanserar en öppen, webbaserad föreläsningsserie i första hand för personal som jobbar inom sjukhusvården i Uppsala och Stockholm. Målsättningen är att öka kunskapen om precisionsmedicin hos personalen och bidra till att framstegen inom området kommer fler patienter till godo