Nyheter
-
Ansök om L’Oréal-Unesco For Women in Science-priset 2023
Nu kan du ansöka om L’Oréal-Unesco For Women in Science-priset. Sista ansökningsdag är 27 september 2022.
-
Har ni ett evenemang på gång till Kulturnatten?
Uppsala universitet kommer att marknadsföra universitetets samlade utbud inför Kulturnatten den 10 september 2022. Men för det krävs att alla som gör ett evenemang själva publicerar dem i UU:s kalendarium.
-
Ny tjänst
Anne-Lie Andersson tillträder som ekonom från och med den 15 augusti. Hjärtligt välkommen!
-
Utlysning av medel till projekt som använder sig av EpiHealth-cohorten
EpiHealth is the name of one of the Swedish strategic research areas (SFO) with a partnership between Uppsala and Lund universities. We now announce 4 grants to perform studies in the EpiHealth cohort.
-
”Smärta är inte bara ett symtom”
Eva Kosek har länge forskat om smärta och leder två forskargrupper, en vid Uppsala universitet och
en vid Karolinska institutet. Foto: Mikael WallerstedtSmärta betraktas ofta som ett symtom, men ibland är smärtan en sjukdom i sig som kräver behandling. Ett exempel är fibromyalgi som främst drabbar kvinnor. Professor Eva Kosek har länge forskat om smärta och har nu återvänt till Uppsala, dit hon kom som läkarstudent för 40 år sedan.
-
Hantera information säkert
Tyvärr finns det många som försöker utnyttja internet för att komma åt information, sprida falska uppgifter eller lura användare på pengar. Men med lite sunt förnuft kan du minska riskerna betydligt.
-
Workshop i Impact planning canvas
Nu finns det en workshop i verktyget Impact planning canvas som UU Innovation bjuder in till den 16 juni respektive den 24 augusti. Impact planning canvas är en metod som snabbt kan ge forskaren en översikt över kedjan från forskningsfrågeställning till samhällspåverkan. Målet är att underlätta för forskaren att kunna beskriva forskningens långsiktiga effekter och vägen dit, viket inte minst kan vara användbart när det är dags att söka forskningsanslag. Båda tillfällena ges på Zoom och på engelska.
-
Nu invigs ett nytt centrum för precisionsmedicin
I juni invigs Precisionsmedicinskt centrum Uppsala (PMCU) – ett virtuellt centrum som är samlingspunkt för de verksamheter i Uppsala som arbetar inom området.
-
Åtgärder behövs för att minska mobbning och sexuella trakasserier
Det har genomförts en nationell enkät om hur vanligt det är med genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier inom akademin. Uppsala universitet har i stort samma resultat som det nationella snittet i enkäten. Men doktorander som är kvinnor vid Uppsala universitet rapporterar en högre mobbningsgrad än det nationella snittet.
-
SIMPLER får fortsatt stöd av Vetenskapsrådet
Den 3 februari 2022 tog Vetenskapsrådets råd för forskningens infrastrukturer (RFI) beslut om att fortsätta finansiera SIMPLER med 113 miljoner kronor mellan 2023 och 2028.
-
Doktorandkurs: Medical epidemiology (1,5 hp)
Vi är glada att kunna meddela att kursen "Medicinsk epidemiologi" (1,5 hp), som äger rum 24-28 oktober 2022, har några platser kvar! Kursen kommer att ges på engelska och sista ansökningsdag är den 30 augusti 2022 via denna länk: http://www2.medfarm.uu.se/utbildning/forskarniva/for_doktorander/kurs853.html
-
Nytt sätt att rapportera aktivitet och försörjning
Doktoranders aktivitet och försörjning ska rapporteras i procent i Ladok varje kalenderhalvår av institutionens doktorandadministration. Nu finns det nya rutiner.
-
Sömnbrist gör att vi uppfattar andra annorlunda
En ny studie från forskare vid Uppsala universitet visar att unga vuxna som lider av sömnbrist uppfattar arga ansikten som mindre trovärdiga och hälsosamma. Neutrala och rädda ansiktsuttryck uppfattades av samma grupp som mindre attraktiva. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature and Science of Sleep.
-
Doktorandkurs: Clinical Trials Epidemiology
Vi är glada att kunna meddela att professor John Baron kommer att ge en kurs i Clinical Trials Epidemiology, dels på campus (3-7 oktober 2022) och dels som online-seminarium (10 veckor senare).
-
Djurförsök i forskning – vad, hur och varför?
Idag lanseras en ny version av djurforsok.info. Webbplatsen är ett samarbete mellan Vetenskapsrådet och åtta lärosäten, bland annat Uppsala universitet. Den vänder sig till alla som vill få grundläggande kunskaper om användning av djurförsök i forskning i Sverige.
-
Podden om kroppen
Stephanie Franzén arbetar som forskare i njurmedicin och anestesi. Hon driver en oberoende vetenskaplig podcast vid namn ”Podden om kroppen” som riktar in sig på patologi, fysiologi och anatomi på en fördjupande nivå.
-
Ukrainska forskare får en fristad i Uppsala
Uppsala universitet ska dela ut stipendier på totalt 3 miljoner kronor till forskare som flytt från Ukraina. Medlen beräknas räcka till 20 stipendier à 150 000 kr där varje stipendium tilldelas för kortare vistelser om fem månader vid Uppsala universitet.
-
Premiär för Uppsala universitets forskarhandbok
Forskarhandboken strukturerar upp informationen utifrån var du är i ditt projekt, för att ge rätt hjälp i rätt situation, så att du har störst chans att bli beviljad bidrag.
-
Lås datorn när du lämnar den obevakad
Glöm inte att låsa datorn när du lämnar den obevakad. Genom att låsa datorn sparar du ström förutom att skydda dina arbeten och universitetets datorsystem.
-
Stöd en ukrainsk forskare
Är du intresserad av att ta emot en ukrainsk forskare? Har du redan någon i åtanke? Anmäl ditt intresse och nominera en ukrainsk forskare!
-
Forskning: Te minskar risken för pulsåderbråck
Te kan minska risken för att drabbas av bråck på kroppspulsådern. Särskilt stor är effekten för kvinnor. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.
-
Tre lovande forskare vid Uppsala universitet får Hjärnfondens stipendium
Hjärnfonden har beslutat att dela ut stipendier till David Fällmar (IKV), Samer Siwani (IGP) och Stina Lundberg (IGP) vid Uppsala universitet. Hjärnfondens postdoktorala stipendier är en satsning på framtidens hjärnforskare och på hjärnforskning i Sverige.
-
Utbildningsministern om situationen i Ukraina
På en presskonferens den 2 mars 2022 uppmanar utbildningsministern Anna Ekström och regeringen till att kontakter med ryska och belarusiska statliga institutioner ska upphöra.
-
Friskvård och friskvårdsersättning
Som anställd vid Uppsala universitet har du rätt till ett friskvårdsbidrag upp till 2000 kr och en hel del andra förmåner.
-
Sänkta priser för Vesta (lagring av känslig forskningsdata)
Vesta är en plattform för lagring och bearbetning av känslig forskningsdata, som driftsattes i december 2021. Inledningsvis gällde att Vesta skulle finansieras enbart med användaravgifter och prissättningen blev därmed mycket högre än vad vi hade hoppats kunna erbjuda.
-
Doktorandkurs kvällstid: 3D printing and bioprinting in the life sciences (5hp)
Kursen introducerar de möjligheter som 3D-printning och bioprintning erbjuder forskare och innovatörer inom medicin, biologi och biokemi. Kursen inleds med föreläsningar om 3D-printning och bioprintning. Därefter följer undervisning i 3D-modellering och praktisk 3D-printning med tillhörande projektarbete under handledning. Projektarbetet syftar till att konkretisera en egen idé kopplad till en forskningstillämpning inom medicin, biologi eller biokemi. Arbetsprocessen samt projektresultat dokumenteras genom en reflekterande rapport.
-
Profilsidan gör dig synlig och tillgänglig
Att leta efter personer bland våra anställda gör åtminstone undertecknad ofta. En profilsida på Medarbetarportalen kan hjälpa dig att bli mer synlig och tillgänglig, såväl inåt som utåt, gentemot kollegor, medier, näringsliv med flera.
-
Uppdaterad visselblåsarfunktion
Universitetet har uppdaterat visselblåsarfunktionen som funnits sedan 2018. Via funktionen kan missförhållanden anmälas till universitetet.
-
Ny kontaktväg för IT-support
Från och med tisdag 8/2 gäller en ny kontaktväg för IT-support för alla medarbetare och studenter vid universitetet: Kontakta oss via itsupport@uu.se eller via telefon 018-471 44 00.
-
Nya riktlinjer för att registrera och rapportera kliniska studier
Vetenskapsrådet har beslutat om nya riktlinjer för kliniska studier som de finansierar. Från och med 2022 ska alla studier registreras i en publik databas.
-
Information om termin 12 på nya läkarprogrammet
Med glädje kan vi rapportera att IKV har fått det viktiga uppdraget att ansvara för den (nya) sista terminen på det nya läkarprogrammet (NLP).
-
Enklare elektronisk signering
Tycker du det är krångligt att använda digital signatur? Nu finns en ny metod, där du enkelt kan ladda upp och skriva under PDF-dokument utan att behöva installera certifikat eller någon specifik programvara.
-
Verksamhetsnära IT-stöd
Universitetsgemensam IT har uppmärksammats på att det verksamhetsnära IT-stöd vi idag erbjuder på campus Rudbeck inte motsvarar verksamhetens krav och behov av stöd. Vi beklagar situationen och vill nu informera er om att flera insatser pågår för att förbättra servicen.